Održavanje tetovaže

Održavanje tetovaže

S obzirom da ne postoje univerzalne upute za održavanje tetovaže, već ih određuje svaki salon zasebno prema onome što smatraju da je pravilno, Octopus tattoo&piercing studio nije odgovoran za oštećenja nastala na tetovaži ukoliko se niste pridržavali naših uputa.

Ne zahtjevaju sve tetovaže identičnu njegu; neke se održavaju lakše a kod nekih je održavanje malo kompleksnije. To ovisi o:

  • vrsti tetovaže (mala tetovaža koja se pretežno sastoji od linija zarast će puno brže i jednostavnije ju je održavati nego veliku tetovažu koja je kompletno zapunjena bojom)

  • tipu vaše kože i općenitom stanju vašeg organizma (osobama sa jakim imunitetom rane brže zacjeljuju)

  • poziciji na tijelu (tetovažama na pregibima potrebno je posvetiti malo više pažnje)

Vaša tetovaža je individualna kao i vaša koža, prema tome nemojte slušati savjete prijatelja i poznanika po pitanju održavanja jer ono što je bilo dobro za njih ne mora biti dobro i za vas, tj. za vašu tetovažu.
Koža je živući organizam a tetovaža je površinska rana. Ponekad se može dogoditi da tijekom zarastanja koža izbaci boju na pojedinim dijelovima tetovaže. Ukoliko primjetite da se to dogodilo, obavezno dođite u Octopus na pregled i besplatan popravak.
Octopus tattoo&piercing studio nije dužan omogućiti besplatan popravak tetovaže ukoliko su oštećenja na njoj nastala zbog nepridržavanja naših uputa za održavanje tetovaža. Ako se zbog nepažnje klijenta na tetovaži naprave kraste ili prištići, dođe do upale ili se tetovaža na bilo koji drugi način ošteti, popravak se naplaćuje prema redovnom cjeniku salona Octopus. U cilju izbjegavanja neugodnih situacija, molimo za iskrenost u ovakvim slučajevima jer naši tattoo artisti imaju dovoljno znanja i stručnosti u prepoznavanju oštećenja nastalih neadekvatnom brigom za tetovažu.

 

 

SUPRASORB

 

1. Odmah nakon tetoviranja, tattoo artist će vam preko tetovaže zalijepiti Suprasorb foliju. Radi se o poliuretanskoj prozirnoj foliji koja je prozračna i fleksibilna a izmjenom plinova i topline stvara vlažno okruženje koje pospješuje zacjeljivanje rane, tj. tetovaže. Suprasorb štiti tetovažu od prodora uzročnika infekcija izvana i ne smeta pri tuširanju jer višak vlage isparava kroz foliju.

 

2. Suprasorb foliju nosite 6 dana, bez skidanja. Sa njom se možete tuširati ali tetovažu ne smijete uranjati pod vodu 2 tjedna nakon tetoviranja (kupanje u kadi, bazenu, moru, itd).
Tijekom ovih 6 dana na tetovažu nije potrebno stavljati nikakve kreme, masti ni ostale preparate!

Ako se radi o većoj tetovaži, ispod folije se može nakupiti limfa pomiješana sa bojom za tetoviranje. To vas ne treba zabrinjavati.

 

3. Šesti dan nakon tetoviranja skinite Suprasorb foliju pod laganim mlazom mlake vode. Suprasorb služi kao 'second skin' ('zamjenska koža') i nekad se teško skida. Budite strpljivi i polako skidajte foliju. Nakon skidanja Suprasorba tetovaža će biti suha i ljuskava. Narednih tjedan dana pridržavajte se Općenitih uputa za održavanje tetovaže.

 OBIČNA FOLIJA

 

Ako vam je nakon tetoviranja stavljen Suprasorb, ovaj dio uputa se ne odnosi na vašu tetovažu!
 

Kod velikih tetovaža koje su potpuno zapunjene bojom, održavanje može biti jednostavnije uz upotrebu klasične prozirne folije za domaćinstvo. Naši tattoo artisti preporučit će vam ovu metodu ukoliko smatraju da je u vašem slučaju bolja.
Tijekom prva tri dana iz tetovaže će izlaziti limfa, sukrvica i višak boje za tetoviranje. To je normalno i nema razloga za brigu. Tetovirano područje može biti otečeno i bolno nekoliko dana, a moguća je i pojava masnica.

Ako je tetovaža vruća na dodir 3h nakon tetoviranja, preko folije možete staviti hladan oblog (npr. čist ručnik smočen hladnom vodom). Obloge možete nastaviti stavljati (uvijek preko folije!) sve dok se toplina kože ne ujednači.

Ako ste se tetovirali dulje od 5h u jednom danu, prije spavanja možete popiti Brufen, Andol ili Lupocet (ne koristiti lijekove koji šire krvožilni sustav, poput Aspirina) kako bi se spriječio rast tepmerature ili upale.

Foliju koju vam je stavio tetovirač skinite 3-4h nakon tetoviranja i naredna dva tjedna se pridržavajte Općenitih uputa za održavanje tetovaže.

 

 

OPĆENITE UPUTE ZA ODRŽAVANJE TETOVAŽE

 

Ako vam je nakon tetoviranja stavljen Suprasorb, sa ovakvim održavanjem krećete tek nakon što ga skinete (šesti dan nakon tetoviranja).

Ako vam je nakon tetoviranja stavljena obična folija za domaćinstvo, sa ovim održavanjem krećete 3-4h nakon tetoviranja.

 

1. OPERI
Tetovažu operite tekućim Ph 5.5 antibakterijskim sapunom (možete ga kupiti u ljekarni ili trgovinama kozmetikom npr. DM) pod laganim mlazom mlake vode. Tetovaža se pere pod tušem ili nad umivaonikom prva dva tjedna od tetoviranja; nikako ju nemojte uranjati pod vodu (kupke u kadi). Prvih nekoliko dana tetovaža može peckati ako ju perete prevrućom vodom.

2. POSUŠI
Tetovažu posušite papirnatim ručnikom. Nemojte koristiti običan ručnik jer može ostavljati nečistoću na tetovaži (prašina, dlake itd.).
3. NAMAŽI
a) Ako ste nosili Suprasorb 6 dana, za mazanje tetovaže možete koristiti Bepanthen mast ili kremu, kokosovo ulje, riblju mast, nevenovu mast ili kremu. Sve navedeno možete kupiti u ljekarni ili trgovinama kozmetikom (DM, Bipa, Kozmo).
S obzirom da vam se u proteklih 6 dana tetovirana koža donekle oporavila i tetovaža više nije površinska rana, odabir masti ili kreme ovisi samo o tome koliko vam je koža (tetovaža) suha. Ako je jako suha i ljuskava, svakako koristite mast. Ako nije, možete koristiti bilo što od navedenog. Mažite u tankom (prozirnom) sloju.
Cijeli postupak (operi-posuši-namaži) ponavljajte nekoliko puta dnevno, tj. kada primjetite da vam je tetovaža suha (barem svakih 4-5h, osim tijekom noći).
b) Ako vam je stavljena obična folija, obavezno koristite samo Bepanthen mast!
Uvijek mažite u tankom (prozirnom) sloju. Predebeli sloj masti onemogućava disanje kože što može uzrokovati upalu ili pojavu prištića na tetovaži. Cijeli postupak (operi-posuši-namaži) trebate ponavljati svaka 2-3h, osim kada spavate. Vrlo je važno da tetovažu konstantno održavate masnom kako se ne bi stvorile krastice koje prilikom otpadanja povuku dio boje te nastane oštećenje na tetovaži.
4. FOLIJA
a) Ako ste nosili Suprasorb 6 dana, nakon što ga skinete nemojte tetovažu više pokrivati nikakvom folijom. Površinski sloj kože na tetovaži se oporavio i jedina zaštita koja vam je potrebna je 100%-tna pamučna odjeća na tom dijelu.

b) Ako vam je nakon tetoviranja stavljena obična folija, tetovažu ćete trebati zaštititi takvom folijom tijekom narednih 6 dana. Folija (obična prozirna za domaćinstvo) služi kao zaštita tetovaže od vanjskih utjecaja (prljavštine, kemikalija, kozmetike) te kao zaštita od ljepljenja tkanine (odjeće ili posteljine) za tetovažu.
S obzirom da pod običnom folijom koža ne može disati (ovo nije slučaj sa Suprasorb folijom), od prečestog i predugog nošenja tetovaža se može upaliti. Kada god je to moguće, držite tetovažu na zraku (bez folije), namazanu i bez doticaja sa tkaninom ili prljavštinom.
Kada niste u mogućnosti držati tetovažu na otvorenom (dok radite ili spavate), zaštitite ju običnom folijom. Ovo je posebno važno prvih nekoliko dana tijekom noći, jer ako se tkanina zaljepi za limfu i sukrvicu koja izlazi iz tetovaže, napravit će se krasta koja prilikom otpadanja povuče dio boje te nastane oštećenje na tetovaži.

 

Tetovaža je površinska rana i zaraste tek kada se po tom dijelu stvori novi sloj kože. Ta koža je u prvih nekoliko mjeseci nakon tetoviranja vrlo tanka i osjetljiva pa je važno pripaziti na čimbenike koji mogu rezultirati oštećenjem kože, tj. tetovaže.


 


 

 

SUNCE I SOLARIJ

Prvih mjesec dana nemojte tetovažu dulje vremena izlagati direktnom jakom suncu ili solariju ukoliko nije potpuno prekrivena neprozirnom pamučnom tkaninom. Tetovaža se neće oštetiti na prvi dodir zrake sunca ali dulja izloženost UV zrakama dovest će do toga da koža počinje peći te može rezultirati blijeđom bojom tetovaže.

Naredna tri mjeseca tetovažu zaštitite kremom za sunčanje visokog zaštitnog faktora (minimalno 30).

Tetovažu ne morate do kraja života štititi od sunca ali ako ljeti na nju stavite zaštitni faktor, boje na tetovaži bit će intenzivnije. Koža nije prozirna već ima svoj prirodni pigment koji varira od osobe do osobe. Boja za tetoviranje ulazi malo ispod površinskog sloja kože. Kada potamnimo od sunca, pigmentacija kože se promijeni pa tetovaža, tj. boje na njoj mogu izgledati zagasitije ili promijenjeno. Npr. crna boja na tetovaži može poprimiti plavkasti ili zelenkasti odsjaj dok bijela može izgledati smeđe ili žuto.

 

ZNOJ

Poželjno je da prvih tjedan dana nakon tetoviranja smanjite intenzivne fizičke aktivnosti kako bi što manje znoja došlo u doticaj sa tetovažom. Ovisno o samoj tetovaži (veličini i poziciji na tijelu te vašem tipu kože), znoj ne mora imati nikakav utjecaj na nju ali ponekad može dovesti do upale ili iritacije.


 

Tijekom perioda zarastanja, normalno je da tetovaža svrbi. Nemojte ju grebati jer može doći do dodatne iritacije kože i možete oštetiti tetovažu. Svrbež se može ublažiti hladnim oblogom. Ako vam je nakon tetoviranja stavljena obična folija a ne Suprasorb, prvih tjedan dana nakon tetoviranja oblog obavezno stavljajte preko folije – ne direktno na tetovažu.
 

Površinski sloj boje počet će se ljuštiti nekoliko dana nakon tetoviranja. Kod nekih tetovaža to nećete primjetiti (pogotovo kad se radi o malim linijskim tetovažama koje su zaštićene Suprasorb folijom), dok će kod nekih boja otpadati u velikim komadima. To je normalno i nema razloga za brigu. Kada se površinski sloj boje skine, koža će još nekoliko tjedana biti suha i ljuskava te ju je potrebno redovno hidratizirati. Boja tetovaže postaje manje intenzivna kada tetovaža zaraste.

 

Nepridržavanje ovih uputa može rezultirati upalama, infekcijama ili lošom kvalitetom boje.
Ukoliko imate bilo kakvih nejasnoća u vezi održavanja tetovaže, molimo da nas kontaktirate. Vaša tetovaža je i reprezentacija našeg rada; trudimo se pružiti Vam najkvalitetniju uslugu i nadamo se da ćete se za tetovažu lijepo brinuti tako da i Vama i nama predstavlja dugogodišnje zadovoljstvo.